Mökillä asuminen vaihtoehdoksi

Etätöiden osuuden kasvu ihmisten työnteossa on ollut hurjaa ja monessa työpaikassa on nyt vasta herätty siihen, että työ onnistuu useiden kohdalla etänä. Samalla työpaikat voivat säästää suuria summia, sillä tilavuokrat tai omistuksen tarve vähenee, kun toimistotilalle ei ole enää niin paljon tarvetta.

Suomalaiset ovat mökkikansaa ja nyt heistä on tullut sellaisia vielä enemmän. Moni on lähtenyt etätöitä tekemään omalle hirsimökille, jossa on mukavaa rauhaa ja mikä mukavampaa, runsaasti turvavälejä ja varsinkin vähän muita ihmisiä.

Monet ovat tehneet töitä mökillä jo niin pitkään, että siitä on tullut jo kodinomainen paikka, varsinkin jos mökki on ympärivuotisesti rakennettu. He joilla on kesämökki, ovat ruvenneet miettimään mökin remontoimista talviasuttavaksi, jotta töitä voisi tehdä siellä vuoden ympäri.

Internet-yhteyksien parantuessa mökit ovat myös mahdollisia etätöiden tekemiseen. Vaikka kuitua ei välttämättä mökille saakaan, ovat kuitenkin mobiiliyhteydet ja laajakaistayhteydet hyvin kattavia. Nettiyhteydet ovat jopa niin laadukkaita Suomessa, että niillä onnistuvat kätevästi syrjemmässäkin kaikenlainen viihdemateriaalin striimaaminen, kuten Netflix, videopelien verkkomoninpelimahdollisuus tai sitten penkkiurheilijoille mieluinen Unibet live-stream.

Onko mökillä asuminen laillista?

Mökillä saa olla käytännössä niin paljon kuin haluaa, kunhan vakituinen asunto sijaitsee jossain muualla. Postit voi kuitenkin väliaikaisesti kääntää menemään mökille. Mutta jos haluaa oikeasti muuttaa mökille asumaan vakituisesti, joutuu mökkiläinen ja etätyöläinen vähän panostamaankin. Itse asiassa, ei aivan vähänkään.

Kesämökin voi kylläkin muuttaa vakiasunnoksi ja siitä on olemassa omat ukaasit maankäyttölaissa ja rakennuslaissa. Mökkiläinen joutuu vakituiseksi asunnoksi halutessaan hakemaan poikkeuslupaa siitä kunnasta, missä mökki sijaitsee. Poikkeuslupa haetaan käyttötarkoituksen muuttamiseen.

Poikkeuslupa ei ole mikään automaatti, sillä mökin pitää täyttää tietyt vaatimukset että se hyväksytään vakituiseksi asunnoksi. Rakennusmääräykset vaativat sitä, että mökin pitää olla todellakin talviasuttava ja niin, että siinä on kunnolliset eristykset. Eristyksiä tarvitaan useimmiten kattoon mutta joskus myös seiniinkin, eivätkä hirsimökitkään pääse vähällä jos niissä on hieman liikaa luonnollisia tuuletusaukkoja.

Lisäksi mökissä tulee olla kunnollinen viemäröinti sekä hyvät tieyhteydet. Tarvittaessa esimerkiksi ambulanssin pitää päästä mökin eli tulevan vakituisen asunnon välittömään läheisyyteen. 

Poikkeusluvan saatuaan mökkiläinen hakee rakennusluvan, jossa on lisää vaatimuksia. Paloturvallisuuden tulee olla kunnossa kuten myös ilmastoinnin sekä ilmanvaihdon. Jätevedet tulee käsitellä oikeaoppisesti. Jopa huoneen korkeutta voidaan mitata ja vaatia muuttamaan sitä, jos korkeutta ei ole esimerkiksi tarpeeksi.

Mökillä voi asua pitkäänkin, kun vakituinen asunto on muualla

Ihan tuosta vain ei siis mökkiä saa tehtyä vakituiseksi asunnoksi. Tällöin kannattaakin miettiä onko koko homma vaivan väärti, jos mökki on jo omistuksessa ja siellä voi asua kuitenkin hyvinkin pitkiä aikoja vuodessa.

Kangasalassa kuitenkin kävi ohraisesti pariskunnalle, joka asui mökillään hieman liian pitkään, vaikkakaan se ei pelkästä oleilusta ollutkaan kyse. Kangasalan kunta antoi ukaasin pariskunnalle, että he eivät saa käyttää loma-asuntoaan vakituisena asuntona. Uhkasakon hinta oli 800 euroa. Oikeus katsoi, että pariskunta oli käytännössä asunut vakituisesti monia vuosia mökillään. Ongelmana oli juurikin se, että sille ei oltu haettu poikkeuslupaa, jolla mökki olisi muutettu pysyväksi asunnoksi käyttötarkoituksen perusteella.

Tällainen on Suomessa kuitenkin harvinaista, eikä tässäkään tapauksessa suurin ongelma ollut se, kuinka paljon pariskunta oli mökillään asunut. Ongelmana oli poikkeusluvan puuttuminen.

Jos mökkiä ei ole vielä hankittukaan, kannattaa miettiä ostaisiko syrjä-Suomesta halvan omakotitalon. Siinä on valmiiksi käyttötarkoituksena vakituinen asunto ja parhaimmillaan hyvän sijainnin omaavat omakotitalot voivat tuoda saman fiiliksen kuin kesämökki.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on paljon halvalla myynnissä olevia omakotitaloja, jotka ovat aivan siistissä kunnossa. Sekä ne maksavat saman verran kuin usein paljon pienemmät kesämökit.

Tärkeintä on kuitenkin se, että tekee etätöitä mieluisassa paikassa.