Mökillä on tylsää – mitä tehdä?

Suomalaisen onnela on kunnon hirsimökki keskellä ei mitään, mutta kuitenkin järven rannalla. Jokainen suomalainen perhe haaveilee mökillä oleilemisesta, aina perheen teini-ikäisiä myöten. Eikö näin olekin?

Uskotaan, uskotaan! Jossain vaiheessa perheen lapset eivät enää välttämättä innostukaan perheen yhteisestä harrastuksesta, johon kuuluu saunapuiden tekeminen, mökin pihan kitkeminen, tuloksetta mato-onkiminen ja kuivakäymälään kakkiminen. Sekä mökissä kökkiminen.

On aivan luvallista myös sanoa aikuisena ja vanhempana, että mökillä voi olla joskus tylsää, vaikka kuinka postaisi Facebookiin ihania kuvia ihanasta mökkielämästä auringonlaskuineen. Kyllä me tiedämme, että kuvat eivät kerro aina koko totuutta. Mökillä olemiseen voi kuitenkin varautua etukäteen pohtimalla mukavaa tekemistä koko perheelle. Eikä aina kaikkea tarvitse tehdä perheen kanssa yhdessä. Eikö se jo riitä, että sinne lähdetään perheen kanssa?

Luonnon helmaan tai mökkiin pelaamaan

Vaikka luontoon lähteminen voi kuulostaa vitsiltä, mökkien sijaintien ollessa lähes aina lähellä luontoa, voi luonnossa samoilemisesta löytää uusia puolia. Jos perheessä on valokuvaajien vikaa, voi harrastukseksi ottaa samalla luontokuvaamisen tai vaikkapa lintujen bongaamisen.

Jos sää ei suosi mökkiläisiä ja vettä tulee kaatamalla (ei kai nyt Suomessa!), on aivan luvallista ja hyväksyttävää hyödyntää älypuhelimia tai viihde-elektroniikkaa. Sillä välin, kun aikuiset ja yli 18-vuotiaat vastuulliset pelaajat voivat testata nettikasinoiden parhaat ilmaiset kolikkopelit (kyllä, niihinkin vaaditaan 18 vuoden ikää vähintään), voivat alaikäiset pelata videopelejä tai mobiilipelejä, eikä kenelläkään pitäisi olla nokan koputtamista. Eri asia sitten, jos lähtiessä on yhdessä sovittu, ettei puhelimiin kajota.

Jos puhelimet ja elektroniikka ovat kiellettyjä, silloin kannattaa ottaa käyttöön vanhat kunnon pokerikortit sekä kokeilla pokerin eri versioita, kuten Texas Hold’emia. Pienimmille voivat toimia paremmin taas muistipelit. Korteilla voi pelata myös yksin, joten Pasianssin ohjeet kannattaa pakata mukaan, jos ei halua seurustella.

Sup? Läskipyörä!

Nyt kun markkinoille on tullut sujuvasti kulkevia maastopyöriä ja fatbike-pyöriä, kannattaa tämä oljenkorsi ottaa huomioon hyvissä ajoin etukäteen. Pyöräily nimittäin saattaa innostaa kaiken ikäisiä perheessä, sillä niiden avulla voi päästä näkemään mökin läheisiä mestoja aivan eri tavalla kuin ennen. Niillä voi päästä käymään tarvittaessa vaikka lähimmän kylän keskustassa, jos haluaa käydä ostamassa sipsipussin ja virvokkeita.

Suppailu nostaa suosiotaan Suomessa ja ne sopivat myös mökille mainiosti. Näissäkin kannattaa miettiä etukäteen, minkälaisen laudan ostaa. Ilmatäytteiset laudat ovat kätevämmin mökille kulkeutuvia, sillä ne voidaan kasata laukkuun kotona ja täyttää sitten mökillä. Jos mökillä taas on hyvät säilytystilat, voivat kovat laudat olla parempia, jos lautoja ei tarvita muualla. Kovat laudat kulkevat paremmin erilaisissa säissä, ja kova tuulikin ei haittaa niiden kohdalla niin paljon. Täytettävät laudat ovat puolestaan edullisia.

Lue, kuuntele ja keskustele

Lukeminen on joskus mukavaa, jos lukee muutakin kuin uutisten älyvapaita kommentteja älypuhelimen ruudulta. Oletko aina halunnut lukea jonkin kirjan, mutta lukemiseen ei vain ole aikaa. Ta-daa – mökillä on aikaa kaikkeen tylsäänkin, kuten siihen mitä kirjailija Elina Backman tekee kesäöinä – kirjan lukemiseen mökillä. Varoituksena vain sellainen, että lukemiseen saattaa addiktoitua.

Suomalaisten perheiden kannattaa myös harjoittaa sellaista toimintaa, jota ei ole vähään aikaan tullut tehtyä. Nimittäin kuunnella toisia ja keskustella asioista. Hirsimökin rauha antaa mahtavat mahdollisuudet tutustua uudestaan omiin perheenjäseniin. Vanhemmatkin voivat olla ihmeissään, jos teini-ikäiset saadaan avautumaan omista huolistaan ja haaveistaan. Mökillä ei ole myöskään häiriötekijöitä, kuten yön yli auki olevia hypermarketteja, joten karkaaminen ei ole välttämättä mieluista luonnon keskelle ja pimeyteen.